Loading Courses
  • This course has passed.

Mindful Self-Compassion Core Skills

Mila De Koning and Rob Brandsma

May 25, 2021 @ 7:00 pm - June 3, 2021 @ 10:00 pm UTC-8

Course Navigation

Leer in 4 online sessies van 3 uur de basisvaardigheden van mindful zelfcompassie (MSC). MSC is de zelfcompassie training in 2010 ontwikkelt door Kristin Neff en Chris Germer en is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Met deze workshop leer je de belangrijkste praktische oefeningen uit het 8-weekse programma, vanuit het comfort van je eigen huis.
Door de vaardigheden van mindfulness en zelfcompassie te combineren vergroot de beoefening van Mindful Zelfcompassie onze capaciteit van emotioneel welzijn. De eerste stap is mindfulness: Je liefdevolle aandacht richten op een moeilijke ervaring (emoties, lichaamssensaties, gedachten). Zelfcompassie is de tweede stap: liefdevolle aandacht richten op onszelf. Samen vormen mindfulness en zelfcompassie een warme, verbonden aanwezigheid tijdens de moeilijke momenten in ons leven.

Programma met een wetenschappelijke basis
Onderzoek laat zien dat zelfcompassie sterk geassocieerd is met emotioneel welzijn, omgaan met uitdagingen in het leven, lichte vormen van angst en depressie, gezonde gewoontes zoals voeding en lichaamsbeweging, en meer bevredigende en compassievolle relaties met anderen. Zelfcompassie omvat onze capaciteit om onszelf te troosten, steunen en erkennen, maar ook onszelf te beschermen, van levensonderhoud te voorzien en onszelf te motiveren onze doelen te behalen. En het goede nieuws is dat iedereen zelfcompassie kan aanleren!

In deze training leer je:
Zelfcompassie te beoefenen in je dagelijks leven
De op onderzoek gebaseerde voordelen van zelfcompassie te begrijpen
Jezelf te motiveren met vriendelijkheid in plaats van kritiek
Beter om te gaan met moeilijke emoties
vOmgaan met empathie-moeheid in de zorg voor anderen
Je welzijn te vergroten door middel van het positieve te koesteren en zelfwaardering
Simpele zelfcompassie oefeningen aan anderen door te geven

N.B.: Deze training bevat de belangrijkste elementen uit de MSC training maar is niet de volledige training. Daarom voldoet deze training niet aan de voorwaarden om mee te kunnen doen aan de trainersopleiding of andere vervolgprogramma’s bedoeld voor mensen die de MSC training al gevolgd hebben.

Live Online
Deze training is helemaal live en online. Het programma bestaat uit korte lezingen, meditatieoefeningen, ervaringsgerichte oefeningen, groepsdiscussies en oefeningen om zelf thuis te doen. Het doel is voor deelnemers om zelfcompassie direct zelf te ervaren en te oefeningen te leren om zelfcompassie in het dagelijks leven op te roepen.
Je hoeft geen ervaring met mindfulness of meditatie te hebben om mee te doen aan deze training. De training vindt plaats via Zoom en er is ruimte voor maximaal 200 deelnemers. Tijdens de vele groepsoefeningen met 4 personen krijgen deelnemers de gelegenheid elkaar te leren kennen en over hun ervaringen uit te wisselen.

De Mindful Zelfcompassie trianing focust op het opbouwen van die eigen vaardigheden en is geen retraite of meditatie training. Daarom is er de kans dat moeilijke emoties aan de oppervlakte komen wanneer we onszelf de vriendelijkheid bieden die we nodig hebben. Deelnemers wordt gevraagd hun eigen veiligheid en welzijn in het oog te houden, en de trainers zijn aanwezig om steun te bieden terwijl we samen de training vervolgen. De trainers zorgen voor een veilig, interessant en fijn proces voor iedereen.

Wat is zelfcompassie?
Zelfcompassie is een emotionele houding van vriendelijkheid voor onszelf wanneer dingen misgaan in ons leven. De meesten van ons vinden het makkelijk mild, warm en geduldig te zijn met vrienden en dierbaren wanneer ze met iets worstelen, tekortkomen of falen. Maar dit vinden we stukken moeilijker als het om onszelf gaat in dezelfde situatie. Zelfcompassie is gericht op degene die het moeilijk heeft, en moedigt ons daarom aan de vraag te stellen: ‘Wat heb ik nodig?’ Door te herkennen dat dit een moeilijke moment is (mindfulness), en dat dit soort dingen onderdeel zijn van elke mensenleven (gedeelde menselijkheid), en ons te verbinden met onze natuurlijke capaciteit voor vriendelijkheid en steun aan iemand in moeilijkheden (vriendelijkheid voor onszelf), kunnen we gezonde en duurzame patronen ontwikkelen in onze relatie tot alle omstandigheden in het leven.

Hoe leer je zelfcompassie?
Iedereen kan zelfcompassie leren, zelfs diegenen die niet genoeg liefde hebben ontvangen als kind of die het ongemakkelijk vinden om vriendelijk te zijn voor zichzelf. Het is een moedige, mentale houding die opkomt tegen onrecht, inclusief het ongemak dat we onszelf onbewust of ongewild toebrengen door zelfkritiek, zelfisolatie en piekeren wanneer dingen misgaan. Zelfcompassie brengt emotionele kracht en veerkracht. Het maakt het mogelijk om onze tekortkomingen toe te laten, onszelf te vergeven, en op onszelf en anderen te reageren met zorg en respect. Het laat ons volledig mens zijn.

Leerobjectieven
De drie onderdelen van zelfcompassie kunnen identificeren
Het belangrijkste onderzoek naar zelfcompassie kunnen beschrijven
Technieken om zelfcompassie in het dagelijks leven te brengen kunnen toepassen
Zelfcompassie gebruiken om empathie-moeheid en burn-out door het zorgen voor anderen te verlichten
Zelfcompassie beoefening toepassen om gedragsverandering te motiveren
Zelfcompassie oefeningen ontwikkelen om vriendelijk om te gaan met gevoelens van falen en tekortkomen
Moeilijke situaties en emoties inschatten en handelen met meer acceptatie in het moment.

Werkboek Mindful Zelfcompassie
Bij deze training werken we met het Werkboek Mindful Zelfcompassie van Kristin Neff en Chris Germer. Je kunt dit boek zelf aanschaffen.

Voor wie
Bij dit programma is iedereen welkom.
Eerdere ervaring met mindfulness en meditatie is geen vereiste. Maar deelnemers moeten zich vertrouwd kunnen voelen om hun eigen innerlijke ervaringen en gevoelens te onderzoeken. Deze training is niet geschikt voor mensen die momenteel psychisch onwel zijn of onder heel veel emotionele stress staan. Tevens vraagt het om zelf reflectieve vaardigheden en het kunnen dragen van de verantwoordelijk voor eigen psychische en fysieke gezondheid, welzijn en welbevinden. Bij twijfel hierover is het goed vooraf contact te leggen met de docenten.

Notes

Our events are listed on Eventslist.org